"Iedereen moet nu verder gaan dan ooit tevoren"

CD&V zegt dat een communautair akkoord mogelijk is mits iedereen water bij de wijn doet en verder gaat dan de vorige standpunten. Formateur Elio Di Rupo (PS) heeft immers "de bouwstenen gekregen van voorzitter Beke".

CD&V-voorzitter Wouter Beke was gisteren een van de eersten om te reageren op de aanstelling van Elio Di Rupo als formateur. Beke en zijn partijgenoten benadrukken dat Di Rupo genoeg bouwstenen heeft gekregen om tot een communautair akkoord te komen. Beke zal zijn rapport ook vandaag aan Di Rupo geven.

"CD&V vraagt aan formateur Di Rupo om op basis van dit eindrapport dit communautair akkoord af te werken en een nieuwe federale regering te vormen. De tijd is nu aangebroken om de beschikbare kansen te grijpen", zo besluit Beke zijn reactie.

Ook andere CD&V'ers benadrukken dat een communautair akkoord haalbaar is. "De snelheid waarmee de koning een formateur heeft aangesteld, heeft me verrast, maar dat toont ook aan dat het voorbereidend werk van mijn partijvoorzitter Wouter Beke goed is gebeurd. Dat betekent dat de bouwstenen er liggen om tot een akkoord te komen, mits iedereen wat water in de wijn wil doen", zegt Servais Verherstraeten in "De ochtend" op Radio 1.

"Laat ons alle emoties, positieve en negatieve, thuis houden en laat ons verderwerken op het inhoudelijk pad dat is uitgetekend door eerst Vande Lanotte en daarna Beke. Laat ons die laatste knopen doorhakken. Maar dat betekent dat iedereen verder moet gaan dan waar men tot op heden is gegaan. Hoe meer mensen water in de wijn willen doen, hoe groter de kans dat we tot een akkoord komen."

"Ik wens Di Rupo veel succes"

Ontslagnemend premier Yves Leterme (CD&V) wil weinig kwijt over de nieuwe formateur. "Ik heb daar weinig over te zeggen. Deze week keuren we de begroting goed, ik denk dat dat ook belangrijk is. Maar ik wens Elio Di Rupo veel succes en ik hoop dat er snel een volwaardige regering komt", zei hij op Studio Brussel.

Vlaams minister van Mobiliteit Hilde Crevits is hoopvol. "Er zijn natuurlijk nog veel knopen die moeten worden doorgehakt, in de eerste plaats door de PS en de N-VA. Maar er ligt heel wat op de tafel", zegt Crevits in "De ochtend" op Radio 1.

"De bouwstenen zijn er. Wouter Beke heeft nuttig en interessant werk geleverd. De tijd is inderdaad rijp om de kansen te grijpen. Het is een positief signaal dat er nu een formateur is."