"Iedereen zal zich wat pijn moeten doen"

"We zullen zijn nota toetsen aan ons programma en op die basis onze positie bepalen", reageert CD&V-voorzitter Wouter Beke op de aangekondigde werkmethode van de nieuwe formateur Elio Di Rupo (PS). Maar als men een communautair akkoord wil, zal iedereen zich wat pijn moeten doen, stelt Beke.

Voormalig koninklijk onderhandelaar Wouter Beke heeft vanavond een onderhoud met zijn opvolger, formateur Elio Di Rupo. De formateur krijgt dan een versie van het verslag dat Beke over zijn opdracht maakte.

Maar de twee politici zullen het wellicht ook hebben over de werkmethode die Di Rupo vanmiddag voorstelde op een persconferentie. Di Rupo zal na een reeks bilaterale gesprekken een basisnota opstellen over zowel de communautaire als de sociaal-economische thema's.

Het lijkt een zoveelste tussenstap, maar volgens Beke is het een normale manier van werken dat er een formateursnota wordt opgesteld op basis waarvan kan worden voortgewerkt. Beke wijst erop dat het gebrek aan teksten tijdens de preformatie net de grote moeilijkheid was.

"Concreter kun je niet zijn"

Volgens Beke is er een grotere kans dat Di Rupo nu wel in zijn opdracht slaagt, omdat "heel wat voorstellen uitgediept zijn en evenwichtiger en concreter zijn" dan destijds, bij de eerste opdracht van Di Rupo. "Concreter kun je bijna niet zijn in het leven", aldus Beke in "Vandaag", die bijvoorbeeld de voorstellen die hij uitwerkte over BHV aanhaalt.

Hoe dan ook zal iedereen "een stukje van zijn principiële uitgangspunten moeten achterlaten" als men een communautair akkoord wil bereiken, benadrukt de CD&V-voorzitter. "We zullen onszelf allemaal wat pijn moeten doen."

Hoe het na het uitdelen van de basisnota in zijn werk zal gaan, ziet Beke naar eigen zeggen "nog niet zo klaar op basis van zijn verklaring". Tijdens het persoonlijk onderhoud met Di Rupo hoopt hij daar meer over te weten te komen. Maar CD&V zal in elk geval die nota toetsen aan het partijprogramma, stelt Beke. "En op die basis zullen we onze positie bepalen."

Beke herhaalde vandaag al meerdere malen dat wat betreft de coalitiepartners het standpunt van CD&V ongewijzigd blijft. De partij verkiest nog steeds een regering met de N-VA en de PS. "De verkiezingsuitslag moet gerespecteerd worden", aldus Beke.