"Linkse formatiepoging al mislukt in zomer 2010"

Bij de MR wordt positief gereageerd op de aanstelling van PS-voorzitter Elio Di Rupo als formateur, maar ex-voorzitter Didier Reynders hoopt wel dat de liberalen aan boord blijven. "Een poging om een linkse coalitie op te zetten, is al in de zomer van 2010 mislukt", zegt hij.

"De MR zal op dezelfde loyale, positieve en voluntaristische manier blijven werken om een regering te vormen en op die manier antwoorden op de sociaal-economische eisen van het land", zegt MR-voorzitter Charles Michel in "De ochtend" op Radio 1.

Het is nog steeds niet duidelijk of er op korte termijn partijen afvallen, iets waar de N-VA op aanstuurt. "Voor het communautaire aspect is het logisch dat we met negen partijen voortpraten. Voor het sociaal-economische ligt dat anders", zegt Michel in De Morgen. "Maar als we ergens willen komen, zal iedereen discreet en redelijk moeten blijven. Dat ben ik dan ook van plan."

"Een poging om een linkse coalitie op de been te brengen, is in de zomer van 2010 al mislukt", zegt Reynders (de liberale partijen bleven toen aan de kant, red.). "Hopelijk probeert men het niet opnieuw met die zeven partijen, anders dreigt het opnieuw te mislukken. Het is aan de formateur om de coalitiepartners te kiezen. Maar hopelijk kunnen we nu, mét de liberalen, naar een echte regering en naar een grote staatshervorming."

"Normaal gezien start een formateur met de coalitievorming en komt er dan een programma, maar we zien wel", gaat Reynders voort. "Ik heb het verslag van onderhandelaar Wouter Beke (CD&V) niet gezien, dus we wachten op een voorstel van Di Rupo. Maar we zijn zeker bereid om samen te werken."

"We moeten een akkoord sluiten en het is in het belang van de burgers dat er nu eindelijk ook over het sociaal-economische wordt gepraat", zegt Michel nog in "De ochtend". "Ik hoop dat er snel concrete voorstellen komen. Een formateur is een echte kandidaat-premier en Di Rupo zal in staat moeten zijn om zichzelf boven de partijen te stellen."