"Monsters, laat je identiteit je religie zijn"

Wie vandaag de Metro oppikte in het treinstation, kon er niet naast kijken: de krant ziet er ietwat anders uit. Niet verwonderlijk met de excentrieke popster Lady Gaga als hoofdredactrice voor 1 dag. Ze koos ervoor om haar gasteditie, die in 20 landen verschijnt, te wijden aan de strijd voor gelijke (homo)rechten.

Lady Gaga, ofte Stefani Germanotta, bepaalde mee wat er in de krant kwam, zocht foto's uit en schreef het hoofdredactioneel commentaar. Dat heft ze aan met "Beste monsters, laat je identiteit je religie zijn". Haar fans noemt ze haar (kleine) monsters en die groep vormt een cultuur die buiten de popmuziek staat, zo valt er te lezen.

"Ik zou graag zien dat vriendelijkheid, mobiliteit en popcultuur de grenzen van liefde en aanvaarding kunnen verleggen", is haar oproep aan de wereld in datzelfde commentaarstuk. In de krant ook een groot "Lady Gaga spreekt"-interview. "Ik ben een muzikant, maar ook een visionair die zich zorgen maakt om mensenrechten en sociale zaken",  zegt het popicoon daarin. Die sociale betrokkenheid bij gelijkheid en homorechten noemt ze haar "overkoepelende levenswerk".

Naast artikels over de excentrieke outfits en controversiële videoclips van de zangeres, dus veel aandacht voor gelijke rechten en discriminatie in de gasteditie van Metro. Opvallend, Lady Gaga zegt dat ze zelf nog elke dag gepest wordt. Pesten is een deel van het echte leven en haar oplossing, zegt ze, is vriendelijk en dapper zijn en "de grenzen van de liefde verleggen".

Een ketting van My Little Pony-figuurtjes

Er was ook één "little monster" dat Lady Gaga mocht assisteren tijdens haar taak als hoofdredacteur. De eer was weggelegd voor de 20-jarige Nederlander Jeroen Engelen (kleine foto). De popster verkoos hem boven onder meer de adrogyne "Idool"-kandidaat Falko De Bolster (17), die als winnaar uit de Belgische selectie was gekomen. Volgens de superster had Engelen het origineelste antwoord op de vraag "Waarom ben je zo geboren?".

De Nederlandse superfan beleefde "de dag van zijn dromen". "Het was helemaal super, ze had niet veel aan en ze had paars-roze haren in een bijenkorf opgestoken. Ze had ook een zwart masker op. En ze vond mij er ook fashionable uitzien." Hij gaf haar een door hemzelf ontworpen ketting van My Little Pony-figuurtjes en dat maakte indruk. De Nederlander mag nu de cover ontwerpen van een van de nieuwe singles van Lady Gaga.

Dat deze editie net nu verschijnt is uiteraard geen toeval. Volgende week, op 23 mei, ligt "Born this way", het nieuwe album van de Amerikaanse artieste, in de winkels. Enige promotie is dus mooi meegenomen. Het "gewone" nieuws werd overigens niet vergeten in de Metro van vandaag. Wie de tien pagina's vol Gaga overslaat, komt uit bij de aanstelling van Elio Di Rupo als formateur.