"NAVO neemt Tripoli opnieuw onder vuur"

In de Libische hoofdstad Tripoli zijn enkele overheidsgebouwen in de as gelegd door bombardementen. Volgens de autoriteiten werden die uitgevoerd door de NAVO. In Moskou zijn vertegenwoordigers van de rebellen én van het Khaddafi-regime aangekomen.

De enkele buitenlandse journalisten die nog in Libië zijn, mogen enkel schrijven, filmen en fotograferen waar het regime dat wil. Enkele fotografen werden meegenomen naar verschillende overheidsgebouwen die in brand stonden na een bombardement. Een ministerie en het hoofdbureau van de politie zijn enkele van de gebouwen die geraakt werden.

Volgens de Libische autoriteiten werden de bombardementen afgelopen nacht uitgevoerd door de NAVO-troepen in het land, om enkele belangrijke documenten te doen verdwijnen waarin bewijzen zouden staan tégen de rebellenleiders in Benghazi. Voor zover geweten, is niemand gewond geraakt bij de bombardementen.

In de Russische hoofdstad Moskou zijn ondertussen vertegenwoordigers aangekomen van het Khaddafi-regime én van de rebellen. Het is de bedoeling dat Russische diplomaten met hen onderhandelen, zonder hen samen te brengen. Rusland is gekant tegen de acties van de NAVO in Libië, maar probeert door te bemiddelen een einde te maken aan het geweld. Het is nog onduidelijk of die pogingen kans maken. Rusland weigert voorlopig om de Nationale Overgangsraad, de voorlopige regering van de rebellen, te erkennen.