"Zachte herprofilering" van Griekse schuld?

De Luxemburgse premier Jean-Claude Juncker sluit een "zachte herprofilering" van de Griekse schulden niet langer uit. Het is de eerste keer dat de topman van de eurozone die mogelijkheid oppert.

Tot nu toe hadden alle topministers van de EU een mogelijke schuldherschikking voor Griekenland uitgesloten. Analisten hadden dat woord al eerder in de mond genomen omdat er twijfel was of Griekenland -ondanks het hulpplan van de EU en het IMF- wel in staat zou zijn om de schuldenlast onder controle te krijgen.

Vandaag heeft de Luxemburgse premier Jean-Claude Juncker dan toch in zijn kaarten laten kijken. Juncker is de voorzitter van de Eurogroep, de ministers van Financiën van de eurozone, en geldt als een van de meest onderlegde van zijn collega's.

De Eurogroep wil dat Griekenland 50 miljard euro haalt uit grootscheepse privatiseringen en besparingen. Als de Griekse regering daarin slaagt, sluit Juncker een "herprofilering" van een deel van de 340 miljard euro hoog torende Griekse schuldenberg -bijna 150% van het bbp- niet langer uit.

Binnenkort zou 50 miljard euro Griekse schuld geherfinancierd moeten worden. Juncker hoopt dat de houders van Grieks schuldpapier op korte termijn hun uitbetaling wat uitstellen. In ruil zouden ze dan hun vordering op iets langere termijn wel volledig kunnen terugkrijgen.

Bij een volledige herschikking zouden de obligatiehouders een deel van hun vorderingen moeten opgeven, maar dat scenario wil Juncker absoluut uitsluiten. Zowat 70% van de Griekse staatsbons zit bij Europese, maar ook Amerikaanse banken en bij de Europese Centrale Bank. Sommigen vrezen dat een herschikking zou leiden tot een nieuwe bankencrisis in Europa.

Met zijn uitspraken zou Juncker nu blijkbaar de deur openen voor een alternatief "plan B", dat minder grote gevolgen zou hebben.