Aantal skimming-misdrijven met 95% gedaald

Het aantal gevallen van skimming, waarbij gegevens van bankkaarten gekopieerd worden aan geldautomaten, is spectaculair gedaald. Waar er tussen januari en april vorig jaar 498 gevallen gemeld werden, zijn dat er in dezelfde periode dit jaar maar 25.

Volgens Febelfin, de federatie van de financiële sector, is de daling te danken aan het blokkeren van de Maestrofunctie op de bankkaarten in niet-Europese landen. Op die maatregel, die het moeilijker maakt om geld af te halen in landen buiten Europa, was nochtans heel wat kritiek gekomen. Maar het werpt nu zijn vruchten af, luidt het.

Omdat via skimming enkel de gegevens op de magnetische strook gekopieerd worden, kan je met zo'n valse kaart enkel terecht in die landen waar transacties op basis van de magnetische strook verwerkt worden, en dat is hoofdzakelijk buiten Europa. Binnen Europa worden transacties verwerkt op basis van de chip.