Acht keer levenslang voor "Vuile Oorlog"

De rechtbank van Resistencia, in het noorden van Argentinië, heeft 8 voormalige legerofficieren veroordeeld tot levenslang voor de executie van 22 politieke gevangenen tijdens de militaire dictatuur.

Op 13 december 1976 werden 22 mannen en vrouwen gefolterd en geëxecuteerd in het stadje Margarita Belen, in de noordelijke provincie Chaco. Volgens de militairen werden de 22 gedood toen ze probeerden te vluchten, maar die stelling is onderuit gehaald tijdens het gerechtelijk onderzoek.

Tijdens de zogenoemde Vuile Oorlog werden in Argentinië naar schatting zo'n 30.000 mensen ontvoerd, gefolterd en vermoord. Na de militaire dictatuur moesten enkele generaals daarvoor voor de rechter komen, maar ze kregen amnestie.

Het was oud-president Nestor Kirchner die vanaf 2003 komaf maakte met die amnestiewetten. Sinsdien zijn de processen tegen de militairen heropend en is ook een aantal van hen veroordeeld. Zo kregen de ex-dicators Jorge Videla en Reynaldo Bignone al levenslang.