Amnestie-uitspraken blijven De Clerck achtervolgen

De oproep van Stefaan De Clerck (CD&V, foto) om naar aanleiding van het amnestiedebat in de Senaat het verleden "te vergeten", blijft hem achtervolgen. Het centrum Simon Wiesenthal eist zijn ontslag als minister van Justitie. En in het Waals Parlement is een minuut stilte gehouden.

Afgelopen zondag pleitte De Clerck op de RTBF voor een volwassen omgang met het oorlogsverleden. “We moeten erover kunnen discussiëren en misschien moeten we ook kunnen vergeten. Dit is het verleden.” Hoewel hij dat gisteren nuanceerde en zei dat er geen sprake kon zijn van vergeten, maar wel van verzoenen, blijven zijn eerdere uitspraken kwaad bloed zetten.

In een open brief aan ontslagnemend premier Yves Leterme (CD&V) roept het centrum Simon Wiesenthal, dat wereldwijd opkomt voor de rechten van Joden, op om Stefaan De Clerck te ontheffen uit al zijn politieke functies. De premier van lopende zaken zou zich ook openlijk moeten distantiëren van de uitspraken van de minister van Justitie. “Het is logisch dat antisemitisme oprukt als zelfs een minister zich zo uitlaat”, aldus een woordvoerder van het centrum.

Minuut stilte uit protest tegen amnestievoorstel

De werkgroep “Mémoire et Démocratie”, "Herinnering en Democratie", van het Waals Parlement hield een minuut stilte uit protest tegen het amnestievoorstel in de Senaat en de uitspraken van De Clerck. De werkgroep werd tijdens de vorige legislatuur opgericht en waakt over de nagedachtenis van de misdaden begaan tijdens de Tweede Wereldoorlog.

Vlaams Belang probeert al jaren wetvoorstellen in te dienen om de amnestie door te voeren voor mensen die tijdens de Tweede Wereldoorlog gecollaboreerd hebben met de Duitse bezetter. Vorige week zijn die voorstellen voor het eerst ter discussie aanvaard. Alle Vlaamse partijen, uitgezonderd Groen!, willen over amnestie praten, al zijn ze het niet allemaal eens over de inhoud van het debat. Alle Franstalige partijen stemden unaniem tegen en noemen het voorstel “ronduit schandalig”.