Bom ontmanteld net voor bezoek Britse Queen

In Maynooth, in de buurt van de Ierse hoofdstad Dublin, is gisterenavond op een bus een bom ontdekt en onschadelijk gemaakt, slechts enkele uren voor een historisch bezoek van de Britse Queen Elisabeth II (kleine foto). Het bezoek moet de banden tussen beide landen weer aanhalen.
Het bezoek van de Queen lokt ook heel wat geweldloos protest uit.

De zelfgemaakte bom werd gevonden in het bagagecompartiment van een bus die op weg was naar Dublin. De bom werd gecontroleerd tot ontploffing gebracht. Er zijn ook geruchten over een tweede bompakket, maar die doet het Ierse leger af als verzinsels.

Het is het eerste officiële bezoek van de Britse Queen sinds de onafhankelijkheid van het land. Het bezoek moet de warme relaties tussen beide landen onderstrepen. Die relaties zijn, mede door de Britse “bezetting” van Noord-Ierland, lang niet altijd goed geweest. Het vierdaagse bezoek lokt, naast de verijdelde bomaanslag, ook heel wat geweldloos protest uit.