Caroline Gennez: "Lang genoeg getreuzeld"

SP.A-voorzitter Caroline Gennez vindt het tweeluik van formateur Di Rupo een goede zaak en hoopt dat haar partij bij de onderhandelingen betrokken blijft. Dat heeft ze op Radio 1 gezegd. De keuze voor Di Rupo vindt Gennez ook evident.

Volgens Gennez moeten de gesprekken in de eerste plaats over de inhoud gaan en niet over wie bij de regeringsonderhandelingen betrokken blijft. "Wij zijn kandidaat om een grote staatshervorming te realiseren", zegt ze. "Op het Vlaamse niveau werken we al samen met de N-VA.  Op federaal niveau kunnen we dezelfde oefening maken."

Ze vindt het wel perfect mogelijk dat er partijen zijn die het communautaire luik steunen en niet in de regering zouden zitten. "We hebben lang genoeg getreuzeld", vindt ze. "Alle overheden zullen moeten samenwerken en de inspanning zal collectief zijn. De grootste last ligt bij het federale niveau en daarom zijn er hervormingen nodig."

Gennez wil liever vandaag dan morgen een akkoord, maar een termijn opleggen is volgens haar niet meer geloofwaardig. "Di Rupo moet toch een paar weken de tijd krijgen om een nota te maken. Wij hopen dat hij veel van onze maatregelen en voorstellen daarin zal verwerken."

Dat de koning Di Rupo als formateur heeft aangesteld, is volgens de SP.A-voorzitter een logische keuze. "In dit land is er tot nader order maar één iemand kandidaat om premier te worden", zegt ze. "Iedereen vond dat Di Rupo zijn verantwoordelijkheid moest nemen. De koning is daarbij aan de wensen van iedereen tegemoetgekomen."