Denemarken wil de Noordpool opeisen

Denemarken wil de Noordpool en een aantal gebieden in de buurt opeisen, nu er door het smeltende ijs nieuwe scheepvaartroutes, visgronden en kansen om naar olie en gas te boren komen. Dat blijkt uit een gelekt document van het ministerie van Buitenlandse Zaken.
Een nieuwsgierige ijsbeer kijkt omhoog langs de boeg van een schip in het Noordpoolgebied.

De regering heeft de authenticiteit van het document bevestigd maar zegt dat het slechts om een kladversie gaat. Een definitieve versie zou in juni openbaar gemaakt worden. "Het land wil het continentaal plat in vijf zones rond de Faröer Eilanden en Groenland opeisen, met inbegrip van de Noordpool zelf", zo staat in het document.

Het plan kan tot spanningen leiden met andere aan de pool grenzende landen zoals Rusland, de VS, Canada en Noorwegen. Een Russische duikboot legde onlangs symbolisch een Russische vlag op de zeebodem onder de geografische noordpool.

Het smelten van het pakijs en nieuwe technologieën wakkeren de hebzucht aan in het gebied dat makkelijker toegankelijk is geworden en dat barst van de fossiele brandstoffen. Volgens het Amerikaans Geofysisch Instituut USGS zou er in het noordelijke poolgebied een vijfde van de nog niet ontdekte brandstoffen ter wereld zitten, of 13 procent van de petroleum en 30 procent van het gas.

De aan de Noordpool grenzende landen beschikken momenteel over een economische zone van 200 mijl langs hun kusten. Bijkomende eisen moeten worden onderzocht onder het gezag van de VN-Conventie omtrent het Zeerecht. Kopenhagen heeft die in 2004 geratificeerd.