Egypte laat Suzanne Moebarak weer vrij

Suzanne Moebarak, de echtgenote van de eerder dit jaar afgezette Egyptische president Hosni Moebarak, heeft toegezegd om een villa in Caïro en zo'n 2,1 miljoen euro over te dragen aan de Egyptische staat. Daarop heeft het ministerie van Justitie beslist om haar vrij te laten.

Moebarak en zijn vrouw zwaaiden 30 jaar lang de plak in Egypte en zijn er in die periode bepaald niet armer op geworden: er worden bedragen van tientallen miljarden dollars genoemd. Moebarak ontkent de beschuldigingen, maar de tegoeden op zijn bankrekeningen in Egypte en Zwitserland zijn wel bevroren.

Nu haar bezittingen aan de staat zijn overgedragen heeft het ministerie van Justitie beslist om Suzanne Moebarak vrij te laten. "Zo'n beslissing wordt misschien niet aanvaard door de maatschappij, maar is juridisch correct", zegt haar advocaat. Het Egyptische ministerie van Justitie zegt niet of er een borgsom is betaald.

Het echtpaar Moebarak is enkele weken geleden aangehouden, maar verblijft in het ziekenhuis van Sharm-el-Sheikh. Allebei zouden ze na hun aanhouding een hartaanval hebben gekregen. Sommige waarnemers hebben het echter over "een paniekaanval".