Elio Di Rupo: "Alles doen wat menselijk mogelijk is"

Formateur Elio Di Rupo (PS) zal meteen bij het begin van zijn nieuwe opdracht parallelle gesprekken opzetten over de institutionele én de sociaal-economische thema's. Dat heeft hij gezegd op een persconferentie in de Kamer. Op basis van een nota moeten de partijen daarna beslissen of ze willen doorgaan.

Kersvers formateur Elio Di Rupo werd gisteren door de koning aangesteld als formateur. Op de persconferentie die hij vandaag over zijn opdracht gaf, bedankte hij zijn voorgangers voor het geleverde werk, met name onderhandelaar Wouter Beke (CD&V). Di Rupo zal vanavond nog met Beke praten.

Di Rupo zal als formateur van bij het begin parallelle gesprekken opstarten over zowel de institutionele als sociaal-economische thema's. Via bilaterale vergaderingen wil hij onder meer de prioriteiten en voorstellen van alle partners horen om een evenwicht in de begroting te bereiken.

Op basis van die gesprekken zal Di Rupo een nota schrijven over de twee aspecten: het sociaal-economische en het institutionele. Op basis van die nota moeten alle partijen laten weten of ze mee willen werken aan een staatshervorming en/of een regering.

"Tijd voor transparantie"

Opmerkelijk is ook dat de formateur zijn nota ook openbaar zal maken, iets wat de voorbije maanden absoluut niet het geval was. "De burgers klagen dat ze niet weten waarover wij onderhandelen", zei Di Rupo. "De bevolking heeft het recht om te weten wat op tafel ligt."

Om in zijn opdracht te kunnen slagen, moeten volgens Di Rupo alle partijen nu zichzelf, hun eigen partijbelang of dat van hun gemeenschap overstijgen. Iedereen "moet deelnemen aan mijn opdracht met de vastberadenheid van het eerste uur en een compromis durven aan te gaan alsof het de opdracht van de laatste kans is".

Di Rupo zelf beloofde "alles te doen wat menselijk mogelijk is om hierin te slagen".

Meest gelezen