Heeft mannelijk model een te vrouwelijk gezicht?

Het gezicht kan als vrouwelijk omschreven worden, maar daaronder op een cover een ontbloot bovenlichaam tonen? Dat zou een brug te ver kunnen zijn, ware het niet dat het wel degelijk om een mannelijk fotomodel gaat. Toch beslisten twee Amerikaanse boekenwinkelketens dat de cover van een luxueus cultuurtijdschrift “te gewaagd” is voor zijn klanten en begon met het overplakken van de cover met ondoorschijnend plastiek. De "illusie" van een blote vrouw choqueert blijkbaar meer dan een man met open waaiend hemd.

"Dossier Journal", dat twee keer per jaar verschijnt en vooral aandacht heeft voor cultuur, mode en kunst, plaatste voor zijn recente editie het androgyne fotomodel Andrej Pejic op de cover. Pejic is momenteel een van de bekendste fotomodellen -hij behoort wereldwijd tot de top 15- en showt kleren voor zowel mannen als vrouwen.

"Hij is beide geslachten"

Maar bij de boekenwinkelketens "Barnes & Noble" and "Borders" vonden ze dat "het mannelijke fotomodel te vrouwelijk was. Daarom hebben we deze beslissing genomen".

Directeur Skye Parrott van "Dossier" vindt het een vreemde beslissing, maar begrijpt ze wel: "Een halfnaakte man op een tijdschriftcover, het gebeurt zo vaak, ook al wordt het lichaam niet bedekt. Dus vind ik niet dat deze cover dergelijke ingreep verdient. Maar ik begrijp de beslissing enigszins wel. Het blijkt dat deze cover mensen een onaangenaam gevoel geeft. Maar dat maakt de cover juist interessant. We spelen met het idee van: welk geslacht zou de persoon hebben?"

"Wanneer je naar zijn gezicht kijkt, blijk je een vrouw te zien. Maar hij is zo mooi. Hij is op die foto beide geslachten", besluit Parrott op Huffington Post. Op de modewebsite Jezebel was te lezen dat "wanneer Pejic een mannelijker gezicht zou gehad hebben er zeker en vast geen probleem zou geweest zijn." Parrott voegde daar nog aan toe dat "het jammer is dat niet iedereen zich zo relax voelt over androgynie als Pejic".

Meest gelezen