Laat naar uw longen kijken op Dag Zonder Tabak

Rokers zullen zich op 31 mei, de Werelddag Zonder Tabak, gratis kunnen laten testen in 85 Belgische ziekenhuizen. Ze zullen er ook advies kunnen vragen aan tabakologen. De sensibiliseringsdag moet rokers helpen in hun strijd tegen de sigaret.

Rokers kunnen zich op 31 mei laten testen op verschillende gebieden. Een eerste test onderzoekt de lichamelijke afhankelijkheid van nicotine, aan de hand van vragen over de gewoontes van de roker in kwestie. Daarnaast kan ook de hoeveelheid koolmonoxide in de longen gemeten worden. Dat is het giftige gas dat vrijkomt bij de verbranding van een sigaret.

Ten slotte kan de roker ook de werkelijke leeftijd van zijn longen laten bepalen. Na het onderzoek krijgt elke roker een persoonlijk paspoort, waarmee hij kan aankloppen bij een arts of tabakoloog. Die kan hem dan helpen om te stoppen met roken.

De actie vindt plaats in negen Belgische provincies en in Brussel. Aan de ingang van de deelnemende ziekenhuizen zullen de hele dag speciale onthaalstanden staan. De lijst met de deelnemende ziekenhuizen is terug te vinden op de website. Vorig jaar vond al een gelijkaardige actie plaats, toen lieten 5.000 mensen zich controleren.