Máxima, prinses der Nederlanden, is 40 jaar

De Nederlandse prinses Máxima wordt vandaag 40 jaar. Het populairste lid van het Nederlandse koningshuis is ook precies tien jaar in het bezit van de Nederlandse nationaliteit. Een prinses die binnenkort koningin wordt. Maar het is niet duidelijk wanneer binnenkort is. De NOS zond aan de vooravond van haar verjaardag een portret uit. Prinses zijn in Nederland is hard werken in binnen- en buitenland. Maar altijd met een glimlach.

Een uur Máxima op televisie vat negen maanden Nederlands prinsessenleven samen. Van Wassenaar, waar ze woont met prins Willem Alexander en haar drie jonge dochters, naar het Egyptische platteland, naar skioord Lech, naar New York, naar de Nederlandse Antillen en naar overal in Nederland.

De prinses werkt hard aan haar droom om kansarme ondernemers te helpen aan kredieten. Ze praat erover met Melinda Gates (de vrouw van Bill Gates van Microsoft), met Hillary Clinton, met de secretaris-generaal van de Verenigde Naties Ban Ki-moon (foto onder), maar ook met startende ondernemers in Dordrecht en Egypte.

Geen wanklank

In het portret valt geen wanklank te bespeuren. Kritische vragen worden wel gesteld, maar ze worden vakkundig gepareerd door de prinses. Vier jaar geleden nog zei ze dat "de Nederlander" niet bestaat. Een mededeling die in het huidige, overgevoelige Nederland op heel veel onbegrip stoot.

Ze bedoelde het positief, wilde toen een compliment geven aan haar landgenoten. Op de televisie gisteren gaf ze aan veel van de discussie geleerd te hebben. De Nederlanders zijn uniek vanwege hun verscheidenheid. Dat is wat ze wilde zeggen.

Overigens heeft de prinses op geen enkel moment het idee dat ze niet kán zeggen wat ze wíl zeggen. Ook deze opmerking wordt gemaakt met een grote, vriendelijke, oprechte lach. Uit de documentaire komt vooral het beeld te voorschijn van een hardwerkende vrouw die weet wat ze wil.

Dat weet ze in gesprek met "de groten" van deze aarde als ze spreekt over de microkredieten, maar dat weet ze ook als het gaat om bijvoorbeeld het Oranjefonds. Van dat sociale fonds is ze beschermvrouw en ze reist het hele koninkrijk af om projecten te bezoeken. Altijd geïnteresseerd en mensen in haar omgeving lijken heel erg ontspannen.

Ze betekent alles voor haar man

Haar man, prins Willem Alexander vertelt dat Máxima alles voor hem betekent. "Ze is als mens uniek, ze staat 24 uur per dag klaar. Voor mij, voor anderen en voor Nederland."

Dat is het ook het beeld wat uit de film naar voren komt. Een hardwerkende vrouw die binnenkort koningin van Nederland wordt. En oh ja, ze is ook nog moeder. Een heel Nederlandse moeder. Samen met haar man en kinderen zingen ze in december sinterklaasliedjes bij de open haard. Zenuwachtige dochtertjes en natuurlijk een wortel voor het paard van Sinterklaas bij de schoen. Want zo doen wij dat in Nederland. Als Sinterklaas in het land is, rijdt hij met zijn paard over de daken. Zwarte Pieten komen door de schoorsteen en leggen kleine cadeautjes in de schoenen van de gelovige kinderen. Dat gebeurt overal in Nederland dus ook in Wassenaar bij het huis van prinses Máxima.

Joris van de Kerkhof is correspondent in Nederland