Personeel van UZ Gent legt het werk neer

Bij het Universitair Ziekenhuis van Gent is dinsdag om middernacht een 24 urenstaking ingegaan. Het ziekenhuis zal de hele dag op zondagsdienst draaien. De vakbonden verwijten de directie dat ze haar beloftes van enkele maanden geleden niet nakomt.

Het ziekenhuis zou extra mensen in dienst nemen om de werkdruk te verlichten en de zorgverlening efficiënter te doen draaien. Maar daar is nauwelijks iets van te merken, zeggen de vakbonden. "In februari zijn 90 mensen beloofd, maar 3 maanden later zijn die er nog altijd niet", zegt Marc Flamand van het ACV. De bonden spreken van een "ernstige vertrouwensbreuk".

Aan de slagbomen van het ziekenhuis wapperen groene, rode en blauwe vlaggen en hebben vakbondsdelegaties postgevat. Het gaat om enkele tientallen actievoerders. Ze laten de werkwilligen door en ook patiënten kunnen gewoon voortrijden. Het UZ zegt dat de geplande consultaties en ingrepen gewoon doorgaan, tenzij patiënten persoonlijk andere informatie hebben gekregen.

Jef Peeters, de gedelegeerd bestuurder van het ziekenhuis, heeft begrip voor de actievoerders, maar zegt dat de directie wel degelijk aan een oplossing werkt. "Waar het knelt, is de vervanging van langdurig afwezigen. Wij doen inspanningen, maar nieuwe mensen in dienst nemen gaat traag aangezien verpleegkundige een knelpuntberoep is."

Het ziekenhuis is met een kleine 6.000 werknemers een van de grootste werkgevers in Gent.