Rwandese ex-stafchef krijgt 30 jaar in Arusha

In de Tanzaniaanse stad Arusha heeft het Internationaal Strafhof voor Rwanda Augustin Bizimungu veroordeeld tot 30 jaar cel wegens volkenmoord. Bizimungu was ten tijde van de volkenmoord in het Centraal-Afrikaanse land stafchef van het Rwandese leger.

Bizimungu werd stafchef van het Rwandse leger (FAR) op 16 april 1994. Na de machtsovername door de troepen van huidig president Paul Kagame, in juli 1994, verdween Bizimungu van de aardbol. In 2002 vaardigde het Rwandatribunaal een aanhoudingsbevel tegen hem uit en enkele maanden later werd hij opgepakt in Angola, waar hij blijkbaar actief was in de toenmalige rebellenbeweging UNITA.

De voormalige stafchef krijgt nu 30 jaar voor zijn aandeel in de volkenmoord in Rwanda. Twee andere officieren kregen 20 jaar: majoor François-Xavier Nzuwonemeye van het verkenningsbataljon en Innocent Sagahutu, die aan het hoofd stond van een elite-eenheid.

Bij de volkenmoord van 1994 kwamen naar schatting minstens 800.00 Rwandezen om het leven, meestal leden van de Tutsi-minderheid en gematigde Hutu's. De genocide was de laatste stuiptrekking van het Hutu-regime van de net daarvoor vermoorde president Juvénal Habyarimana.

Meest gelezen