Strijd om opvolging Strauss-Kahn barst los

Nu Dominique Strauss-Kahn in een Amerikaanse cel zit op beschuldiging van seksuele aanranding lijkt zijn positie als topman van het Internationaal Monetair Fonds erg onzeker. Traditioneel komt de leiding van het IMF toe aan een Europeaan, maar daarover lijkt niet langer eensgezindheid te bestaan.

Volmgens ontslagnemend minister van Financiën Didier Reynders (MR) beschikt Europa over  "zeer goede kandidaten" voor de opvolging van Dominique Strauss-Kahn aan het hoofd van het IMF. Reynders vindt het belangrijk dat een Europeaan aan het roer blijft bij het IMF. Dat is al zo sinds de oprichting van het IMF in 1944, terwijl de Wereldbank volgens een stilzwijgende afspraak door een Amerikaan wordt geleid.

Reynders is een van de eersten om het voorzitterschap van het IMF te claimen voor Europa. Hij wijst erop dat Europa nog altijd de belangrijkste aandeelhouder van het IMF is. Namen wil hij echter niet noemen, en of hij zelf een oogje op de functie heeft, wil hij evenmin kwijt.

Ook de economische groeilanden azen op de functie. Dat heeft een "belangrijke Braziliaanse functionaris" gesuggereerd tegenover het persagentschap Reuters. "Volgens ons zijn India of Brazilië goede mogelijkheden", zei de man, die anoniem wenst te blijven.

Veel mogelijke kanshebbers

Dominique Strauss-Kahn blijft natuurlijk onschuldig tot bewijs van het tegendeel, hoewel de beelden van de doodvermoeide en ongeschoren man in de rechtbank mogelijk fataal zullen zijn voor zijn professionele carrière.

Voorlopig wordt het IMF geleid door John Lipsky, maar hij mist het gewicht van Strauss-Kahn en had bovendien vorige week al aangekondigd dat hij in augustus zal opstappen bij het IMF.

Er circuleren wel enkele namen van potentiële opvolgers van DSK. Waarnemers noemen de Zuid-Afrikaanse oud-minister van Financiën Trevor Manuel, de Turkse technocraat Kemal Dervis, de Franse minister van Financiën Christine Lagarde, de voorzitter van de Braziliaanse Centrale Bank Arminio Fraga, de Mexicaanse oud-president Ernesto Zedillo, de Zuid-Koreaanse oud-minister van Financiën Il SaKong en de Singaporese oud-minister van Financiën Tharman Shanmugaratnam.