Vlaggen en bommen: Britse majesteit naar Ierland

Nog voordat de Britse majesteit en haar echtgenoot voet aan Ierse grond zetten vandaag, werd in Dublin een bom onschadelijk gemaakt. In Londen werd na een gecodeerde waarschuwing van dissidente, Ierse republikeinen, een koffer door de politie opgeblazen.

De explosieven moeten de boodschap onderstrepen dat voor een aantal Ieren het Britse staatshoofd "onderdrukking, oorlog en hongerdood" vertegenwoordigt. Koningin Elizabeth is overigens niet de eerste Britse monarch op wie de republikeinen het gemunt hebben. Op koningin Victoria probeerden Ierse verzetsleiders destijds ten minste drie aanslagen te plegen.

De Britse majesteit is wel wat gewend. Ogenschijnlijk onverstoorbaar heeft ze tijdens haar heerschappij 129 landen bezocht. Meer dan genoeg om te weten dat ze niet overal in de vroegere koloniën universeel geliefd is, maar de vierdaagse visite aan Ierland is zonder precedent. Het is een eeuw geleden dat een Britse vorst Ierland bezocht.

De onafhankelijkheidsoorlog tegen Groot-Brittannië en de aanwezigheid van Britse troepen in Noord-Ierland zetten veel kwaad bloed. Pas met het vredesproces begonnen de verhoudingen tussen Dublin en Londen te ontdooien. De koninklijke visite is een symbool van dat succes. Het moet een streep trekken onder het bloedige verleden en de verhoudingen normaliseren.

"De Britse majesteit is welkom hier"

"Er zijn geen twee landen en geen twee volkeren die hechtere historische en geografische banden hebben en meer vriendschap en familie met elkaar delen", zei in 2007 premier Bertie Ahern.

Sinds de eerste Britse monarch, bijna 900 jaar geleden, aan Ierse wal klom en het eiland inlijfde, hebben Britten en Ieren lief en leed, met de nadruk op leed, gedeeld. Cultureel waren de banden altijd hecht. Daarnaast is er geen Ier die niet iemand kent die in Engeland woont. Zes miljoen Britten zeggen van Ierse oorsprong te zijn. Ook politiek zijn de verhoudingen tussen Dublin en Londen, vanaf de start van het vredesproces tenminste, goed en hartelijk.

Het programma geeft de Britse majesteit ruimte om beide kanten van het Brits-Ierse conflict te erkennen en respecteren. Zo zal Elizabeth in Islandbridge de Ieren herdenken die met de Britten vochten in de Eerste Wereldoorlog.

In de Herdenkingstuin in Dublin zal ze stilstaan bij de Ieren die het geweer opnamen tegen de Britse overheersers. Haar bezoek aan Croke Park, het stadion waar Ierse sporten als gaelic football en hurling beoefend worden, is misschien nog het meest beladen.

Croke Park is heilige grond voor nationalisten. Het is de plek waar in 1920 Britse militairen in gepantserde voertuigen binnenrolden en 14 willekeurige toeschouwers doodschoten. De meeste Ieren zien de visite als een daad van toenadering en verzoening. "We gaan niet met Britse vlaggen langs de kant staan", zei er een. ‘We zullen ook niet Engeland steunen in de WK, maar de Britse majesteit is welkom hier".

Lia van Bekhoven is correspondent in het Verenigd Koninkrijk