Werk Henry van de Velde op expo in Hamburg

Henry van de Velde krijgt een plaatsje op de expo "Grafisch design in de art nouveau", van 20 mei tot 28 augustus in Hamburg. De Belgische ontwerper woonde een groot deel van zijn leven bij onze oosterburen.

Op de expo in het Museum für Kunst und Gewerbe in Hamburg zullen zo'n 180 werken te zien zijn van rond de eeuwwisseling van 1900. Het gaat onder meer om posters, boekomslagen, kalenders en postkaarten. Naast van Van de Velde zal er ook werk te zien zijn van Henri de Toulouse-Lautrec, William Morris en Peter Behrens.

Van de Velde wordt beschouwd als een van de vaandeldragers van de art nouveau in ons land, samen met Victor Horta en Paul Hankar. Hij trok in 1900 naar Berlijn en daarna naar Weimar en werd er directeur van de Hogeschool voor Beeldende Kunst, die later zou uitgroeien tot het bekende Bauhaus.