Wouter Van Besien: "Hier spreekt ambitie uit"

Groen!-voorzitter Wouter Van Besien is tevreden dat er nu een formateur is en dat het PS-voorzitter Elio Di Rupo is geworden. "Het is goed dat er niet opnieuw voor een tussenpersoon werd gekozen, en dat de ambitie er is om tot een regering te komen. Maar ik begrijp het ongenoegen bij de N-VA niet."

Van Besien was gisteravond "verrast door de snelheid", zegt hij in "De ochtend" op Radio 1. "Maar dat het een formateur is, is goed. Hier spreekt de ambitie uit om een regering te vormen. Het is ook positief dat het een van de verkiezingsoverwinnaars is geworden, en geen tussenpersoon."

"Maar ik begrijp de reactie van de N-VA niet. Al weken vragen ze dat Di Rupo formateur wordt. Hij doet het nu, maar het is weer niet goed. En er is dan misschien nog geen duidelijkheid over welke partijen nog mee onderhandelen, maar had de N-VA dan liever gehad dat de koning die beslissing zou opleggen?", vraagt Van Besien zich af.

Zullen Groen! en Ecolo nog bij de onderhandelingen worden betrokken? "Volgens mij instrumentaliseert Bart De Wever (N-VA) het debat over de staatshervorming, over onze structuren, om ideologische redenen. Ik hoor hem al heel lang niets meer zeggen over taalrechten, over BHV, of over homogene bevoegdheidspakketten. De N-VA wil de lonen verminderen, de partij wil een streng rechts en liberaal beleid voeren. Ik roep CD&V en de SP.A op om daar niet in mee te stappen."

"Di Rupo heeft nu de handschoen opgenomen, iedereen moet hem nu even alle kansen geven", zegt Van Besien. Hij herhaalt wel dat Groen! en Ecolo hun lot voor een eventuele regeringsdeelname aan elkaar blijven vastklinken.