2 Belgen beschuldigd van wapensmokkel in VS

In de Verenigde Staten zijn twee Belgen in beschuldiging gesteld voor wapensmokkel naar Iran. Ze zouden voor miljoenen dollars aan onderdelen voor vliegtuigen en helikopters hebben gesmokkeld.

De Belgen zijn een man van 70 en een van 39. De man van 70 is opgepakt in Londen. De VS zal waarschijnlijk om zijn uitlevering vragen. De andere is voortvluchtig. Ze worden beschuldigd van export naar een land onder embargo, samenzwering, fraude, smokkel en witwaspraktijken. De 70-jarige man wordt ook beschuldigd van het afleggen van valse verklaringen.

De twee bestelden de vliegtuigonderdelen bij Amerikaanse toeleveranciers en verzonden ze zonder het medeweten van die bedrijven naar Iran. Alle export naar Iran is in de VS verboden, tenzij met een speciale toestemming van het ministerie van Financiën.