513 migranten ontdekt in 2 trucks in Mexico

In de Mexicaanse staat Chiapas heeft de politie 2 trucks onderschept die in totaal 513 vluchtelingen vervoerden. De trucks waren op weg naar de VS. Aan boord zaten zowel Latijns-Amerikaanse als Aziatische vluchtelingen.

De politie kon de migranten aan een controlepost voor de Amerikaanse grens vinden dankzij het gebruik van toestellen met röntgenstraling. Volgens de politie reisden de vluchtelingen in "onmenselijke omstandigheden". Vier mensen zijn opgepakt onder verdenking van het smokkelen van mensen.

De migranten zaten al uren in de trucks en moesten zich vasthouden aan netten in de laadruimte om niet te vallen. Hoewel er gaten in de vloer van de laadruimte waren gemaakt, kwam er niet genoeg verse lucht binnen voor het aantal passagiers dat in de ruimte zat, zegt de politie. Er was ook geen water. Een Hongaarse migrant zei dat "iedereen heeft afgezien. Het was er zeer warm en we moesten ons vasthouden aan touwen".

Migranten uit Latijns-Amerika en Azië

De politie vermoedt dat de migranten elk een kleine 5.000 euro hebben betaald voor de reis naar de VS. Onder de 513 vluchtelingen waren er ook 32 vrouwen en 4 kinderen. De meesten kwamen uit Guatemala, maar er waren ook mensen uit Ecuador, El Salvador en enkelen uit China, Japan, Nepal en India.

Elk jaar proberen naar schatting een half miljoen mensen de VS binnen te geraken via de Mexicaanse grens. Volgens mensenrechtenorganisaties worden de meesten het slachtoffer van georganiseerde bendes die de migranten uitbuiten en misbruiken. De ontdekking van de 513 migranten is een van de grootste operaties ooit waarbij migranten worden aangetroffen in mensonwaardige reisomstandigheden.