"Arbeit macht frei" hersteld, maar komt niet terug

Het ijzerwerk met de spreuk "Arbeit macht frei" dat boven de toegangspoort van het concentratiekamp Auschwitz hing, is volledig hersteld. Maar de kans is groot dat het niet meer boven de poort wordt opgehangen.

In december 2009 werd het ijzerwerk gestolen. Enkele dagen na de diefstal werd de beroemde spreuk teruggevonden, weliswaar zwaar toegetakeld. Het ijzerwerk was in drie stukken gezaagd.

Het renovatiewerk van de spreuk heeft een jaar geduurd. Het ijzerwerk is nu volledig hersteld, maar de kans is klein dat het opnieuw boven de ingang van het voormalige concentratiekamp komt te hangen.

"Het is heel moeilijk te beschermen tegen mensen die slechte bedoelingen hebben", zegt Piotr Cywinski, de directeur van het Auschwitz-Birkenau-museum. "Het is veiliger als het niet opnieuw aan de ingang komt te hangen." Het werk zal daarom wellicht op een veilige plaats worden opgeborgen.

Kort na de vondst van het gestolen ijzerwerk werden vijf Poolse dieven opgepakt. Zij hadden de diefstal in opdracht van een Zweedse neonazi gepleegd. De vijf Polen werden tot celstraffen van anderhalf tot tweeënhalf jaar veroordeeld. De Zweed kreeg twee jaar en acht maanden.