"Athene moet hervormingen opvoeren"

Als Griekenland zijn structurele hervormingen niet opvoert, dan zal het land niet uit de financiële problemen geraken. Dat zegt het Internationaal Munt Fonds (IMF). De Europese Centrale Bank verwerpt het idee van een "zachte" herschikking van de Griekse schulden.

Vertegengwoordigers van het IMF zijn in Griekenland om na te gaan of Athene de voorwaarden naleeft die verbonden zijn aan de financiële hulp die het land vorig jaar kreeg van het IMF en de EU.

Zo moet Griekenland het tekort op de begroting dit jaar terugbrengen tot 7,6 procent, maar volgens Poul Thomsen van het IMF (foto boven) zal het land zonder bijkomende maatregelen dat doel niet halen. Hij voorspelt dat zonder bijsturingen het tekort niet onder de 10 procent zal geraken.

"Zonder een vastberaden versterking van de structurele maatregelen in de komende maanden, zal het herstelprogramma van de Griekse regering ontsporen", aldus Thomsen.

Het idee dat hier en daar geopperd wordt om de Griekse schulden te herschikken, is intussen verworpen door de Europese Centrale Bank (ECB).  Gisteren had de voorzitter van de eurozone, de Luxemburgse premier Jean-Claude Juncker, niet uitgesloten dat  er een "zachte herprofilering" van de Griekse schulden zou komen.

Als de Griekse regering erin zou slagen om 50 miljard euro op te halen door besparingen en privatiseringen, dan zou een deel van de 340 miljard euro Griekse staatsschuld gedeeltelijk herschikt kunnen worden.

Maar verschillende leden van de ECB hebben dat idee al naar de prullenmand verwezen omdat het de stabiliteit van de eurozone in gevaar zou brengen.

"Ik ben tegen een zachte herstructurering omdat ik niet weet wat dat inhoudt", zei Lorenzo Bini-Smaghi, een lid van het directiecomité van de bank. Een ander lid, Jürgen Stark (foto links),  waarschuwde de beleidsmakers dat het een illusie is om te denken dat zo'n zachte schuldherschikking de Griekse problemen zou oplossen.

Meest gelezen