"Een amnestiedebat zal nooit tot iets leiden"

Voor N-VA-voorzitter Bart De Wever moet een amnestieregeling voor collaborateurs tijdens de Tweede Wereldoorlog geen deel uitmaken van een nieuw federaal regeerakkoord. "Dit debat zal in ons land nooit tot iets leiden", klinkt het.

"Ik heb in het heden al genoeg moeilijkheden om op te lossen. Dit is nu niet een debat dat ik er graag zou bijnemen", antwoordde De Wever op vragen over de amnestieproblematiek. "Vooral omdat dit tot niets leidt. Het heeft nooit tot iets geleid en het zal ook nooit tot iets leiden in dit land."

Volgens De Wever is het debat "bijna letterlijk zonder voorwerp". "Aangezien de betrokkenen van die periode er bijna niet meer zijn, vrees ik dat het debat ook letterlijk zal verdwijnen wegens geen materieel belang meer."

Het CDH liet vandaag verstaan wel over amnestie te willen debatteren, maar niet op basis van voorstellen van Vlaams Belang. Eerder deze week reageerden onder meer de Franstalige partijen nog ontsteld op uitspraken van minister van Justitie Stefaan De Clerck (CD&V) over de amnestieregeling.

In de Kamer vond vanavond nog een minidebat plaats over de zaak. Vooral de uitspraak van De Clerck dat "het tijd is om te vergeten" leidde tot heel wat commotie. De minister herhaalde dat hij de commotie betreurde en zeker niet wilde suggereren dat de geschiedenis uitgewist moest worden.

Meest gelezen