"Een man die macht wint en zijn vrouw verliest"

Biografische films zijn een populair genre. Tot nu toe meed men in Frankrijk -met levensverhalen als die van Edith Piaf of Serge Gainsbourg- kennelijk liever de filmverhalen over politieke figuren. Daar is nu met "La conquête" drastisch verandering in gekomen.

In tegenstelling tot bij voorbeeld Amerika (met "JFK", "Nixon" en "W." van regisseur Oliver Stone), Groot-Brittannië (met "The queen" van Stephen Frears of "The king’s speech" van Tom Hooper) of ook nog Italië (met "Il caimano" van Nanni Moretti en "Il divo" van Paolo Sorrentino) bleef men in Frankrijk blijkbaar liever uit de buurt van filmverhalen over politieke figuren.

"La conquête" maakt komaf met deze tendens want deze politieke thriller kiest er meteen ook voor de eerste Franse film te zijn waarin een president, met name Nicolas Sarkozy, centraal staat.

Van Carla Bruni nog geen spoor

"La conquête" definieert zichzelf als "une oeuvre de fiction", maar voegt er wel meteen aan toe deze fictie gebaseerd is op "des faits réels". De film vertelt namelijk het verhaal van “un homme qui gagne le pouvoir et perd sa femme”. In de lente van 2007 won Nicolas Sarkozy inderdaad de Franse presidentsverkiezingen, maar in die periode besloot zijn vrouw Cécilia om bij hem weg te gaan.

Het resultaat is dus dat "La conquête" enerzijds de opkomst van Sarkozy schetst tot en met de verkiezingscampagne die hem in 2007 het presidentschap zou opleveren, ook al moest hij daarvoor de bikkelharde concurrentie aan met politieke "medestanders", zoals de toenmalige president Jacques Chirac en premier Dominique de Villepin. Die machtsstrijd wordt op een eerder komische, satirische manier behandeld.

Maar anderzijds is er ook het emotionele drama van de definitieve breuk met echtgenote Cécilia Sarkozy en dat deel van het verhaal wordt veel ernstiger, serener en dus aangrijpender verteld. Voor een goed begrip: van Carla Bruni was er op dat moment nog geen sprake en dus komt zij in deze film ook helemaal niet aan bod.

"Film zal veel debat en discussie veroorzaken"

"La conquête" werd (buiten competitie) geselecteerd voor het 64ste Festival van Cannes, waar het was één van de films waar met de grootste nieuwsgierigheid en ongeduld naar uitgekeken werd. Al was het maar omdat (bijna) niemand de film op voorhand te zien had gekregen. Meteen na die wereldpremière (op woensdag 18 mei) kon de film aan zijn carrière beginnen in de Franse en Belgische bioscopen.

“Ik ben blij dat de film geselecteerd werd in Cannes, maar in de eerste plaats ben ik gelukkig dat de film er uiteindelijk gekomen is, al was het maar omdat geen enkele televisiezender het avontuur aangedurfd heeft”, vertelde Patrick Rotman, de Franse journalist en documentairemaker, die tekende voor het goed gedocumenteerde scenario van "La conquête".

“Het feit dat dit de eerste Franse film is over een president in functie is op zichzelf al een overwinning. Dat de film dan ook nog eens geselecteerd werd in Cannes zorgt natuurlijk voor extra druk, maar het is tegelijk ook een erkenning. Indien de film een ramp was geweest, zou hij nooit een plaats in de officiële selectie gekregen hebben."

"Ik weet dat "La conquête" veel debat en discussie zal veroorzaken", gaat Rotman verder. "Precies omdat hij de eerste in dit genre is en omdat, in tegenstelling tot Italië en de Angelsaksische landen, niemand in Frankrijk daar vertrouwd mee is. En zeker niet de politici. Maar we hebben deze film niet gemaakt om een reactie van het Elysée uit te lokken. Ze zullen de film wel bekijken en we zullen ook wel te weten komen wat zij ervan vinden. Er waren sowieso al woordvoerders die zich geroepen voelden om een exegese van "La conquête" te maken op basis van een halve bioscooptrailer, dus we kunnen ons al voorstellen wat het zal zijn van zodra ze de hele film gezien hebben. Ik hoop wel dat de film voor een goed politiek én cinematografisch debat zal zorgen.

Van zijn kant heeft president Nicolas Sarkozy in een interview met het weekblad Télérama reeds laten weten dat hij niet van plan is om "La conquête" te bekijken “pour protéger ma santé mentale. Trop de narcissisme rend fou”. Van haar kant liet zijn nieuwe echtgenote Carla Bruni weten dat haar nieuwsgierigheid voldoende geprikkeld werd om de film toch wel te gaan bekijken.

Jan Temmerman

La conquête (Fra)

van Xavier Durringer
met Denis Podalydès, Florence Pernel, Hippolyte Girardot, Samuel Labarthe, Bernard Le Coq, Pierre Cassignard, Michèle Moretti
release woensdag 18 mei