"Hij heeft fictie nieuw leven ingeblazen"

De Amerikaanse schrijver Philip Roth heeft de Man Booker International Prize gekregen op het het schrijversfestival van Sydney in Australië. De prijs, niet te verwarren met de "gewone" Man Booker Prize die elk jaar wordt uitgereikt, wordt sinds 2005 tweejaarlijks toegekend voor het volledige oeuvre van een auteur.

Philip Roth werd gekozen uit 12 andere finalisten, onder wie de Britse kinderschrijver Philip Pullman, de Chinese Su Tong, de Amerikaanse auteurs Anne Tyler en Marilynne Robinson, de Australische David Malouf en de Britse spionageschrijver John le Carré.

De jury prees de boeken van Roth omdat ze "een enorm publiek stimuleren, uitdagen en plezieren". "Zijn verbeelding heeft ons idee van de joodse identiteit hervormd en de fictie nieuw leven ingeblazen. Niet alleen de Amerikaanse fictie, alle fictie", zei juryvoorzitter Rick Gekoski. "Toen hij tussen 50 en 60 jaar oud was, wanneer de meeste auteurs op hun retour zijn, schreef hij een aantal boeken van de hoogste, meest blijvende kwaliteit."

Enkele van Roths bekendste romans zijn "Portnoy's complaint", "American pastoral" en "The human stain". De 78-jarige schrijver sprak een dankwoord uit in een videoboodschap. "Dat mijn werk over de hele wereld gelezen wordt, doet mij als schrijver het meeste plezier, ondanks alle hartzeer door vertalingen", zei hij. "Ik hoop dat de prijs me onder de aandacht van lezers over de hele wereld brengt."

Roth krijgt een geldprijs van 68.000 euro. Hij volgt Chinua Achebe (Nigeria), Ismail Kadare (Albanië) en Alice Munro  (Canada) op.

Meest gelezen