""La conquête" is storm in een glas water"

In Cannes is "La conquête" aan de pers voorgesteld enkele luttele uren voordat de film uitkwam in de cinemazalen. "Het is geen schandaalfilm geworden", vat Ward Verrijcken vanuit de mondaine Franse badstad samen. Er werd al weken/maanden gespeculeerd of de film over de Franse president Nicolas Sarkozy stof zou doen opwaaien.
Acteurs Florence Pernel en Denis Podalydes (die Sarkozy speelt) op de rode loper.

Nog nooit eerder is het gebeurd dat de persvoorstelling van een film zo dichtbij de release van de film viel. De makers van "La conquête" wilden zo verhinderen dat het Elysée kon ingrijpen, en wilden vermoedelijk ook zo controverse creëren.

"La conquête" toont het leven van Sarkozy van 2002 tot 2007, in volle verkiezingscampagne en met een echtscheiding. Volgens Ward Verrijcken leer je echter niets nieuws: "Het is geen schandaalfilm. Alles is gematigd: de muziek in de film relativeert en bijna alle vertolkingen zijn karikaturaal."

Verrijcken vergelijkt "La conquête" graag met de ophef die er in Cannes ontstond rond de film ("Unlawful killing") over de dood van  prinses Diana. "Ook een scheet in een fles", luidt het.

Critici hebben wel de acteerprestaties van Denis Podalydes (foto) geloofd. Hij vertolkt de rol van de Franse president. Hoewel Podalydes fysiek niet gelijkt op Sarkozy, praat hij op een even schokkerige manier en kan hij de typische oogopslag perfect imiteren.