"Strauss-Kahn kan IMF niet langer leiden"

De voor aanranding aangeklaagde Dominique Strauss-Kahn is "niet langer in de positie" om het Internationaal Monetair Fonds (IMF) te leiden. Dat heeft de Amerikaanse minister van Financiën Timothy Geithner gezegd. Het IMF zelf laat intussen weten dat het geen contact meer heeft gehad met zijn topman.
Dominique Strauss-Kahn

Volgens Geithner is het nu belangrijk dat het IMF formeel een interim-directeur aanstelt. Voorlopig wordt de organisatie geleid door de nummer 2, de Amerikaan John Lipsky, maar er circuleren al een aantal namen van mogelijke opvolgers voor Strauss-Kahn. De VS heeft een grote stem in de keuze van wie die opvolger zal worden.

Het is de eerste keer dat iemand uit de Amerikaanse regering reageert op de "affaire-DSK". Op de details van de zaak en de aanklacht ging de minister evenwel niet in.

Het IMF heeft intussen laten weten dat het "geen enkel contact" meer gehad heeft met zijn algemeen directeur sinds die zaterdag opgepakt werd in New York. Een woordvoerder van het IMF zei ook nog dat er veel speculatie is over het lot van Strauss-Kahn, maar dat de organisatie daar geen verdere commentaar op zal geven. "Het Fonds blijft normaal voortwerken", verzekerde de woordvoerder nog.

Strauss-Kahn zelf bevindt zich in de gevangenis van Rikers Island in New York (kleine foto). Hij staat onder speciaal toezicht om te vermijden dat hij zelfmoord zou plegen. Elke 15 à 30 minuten wordt hij gecontroleerd door een medische ploeg van de gevangenis. Als hij schuldig wordt bevonden aan de 7 aanklachten, riskeert hij tot 25 jaar cel. Vrijdag verschijnt hij opnieuw voor de rechter.

Het kamermeisje dat door Strauss-Kahn aangerand zou zijn, beleeft volgens haar advocaat een "uitzonderlijk" traumatische periode. De 32-jarige vrouw van Afrikaanse afkomst zou voorlopig ondergedoken zijn. Ze is bereid om tegen Strauss-Kahn te getuigen, zo bericht de Amerikaanse nieuwszender CNN. Nog volgens haar advocaat, Jeffrey Shapiro, was de vrouw zich pas bewust van wie Strauss-Kahn was nadat de politie erbij was gehaald.

"Erin geluisd", denkt meerderheid Fransen

Een meerderheid (57 procent) van de Fransen denkt dat Strauss-Kahn het slachtoffer geworden is van een complot. Dat blijkt uit een rondvraag van het Franse onderzoeksbureau CSA. Bij de aanhangers van de partij van de IMF-topman, de PS, is dat zelfs 70 procent. "DSK" is erg populair in Frankrijk en werd getipt als de socialistische uitdager van president Sarkozy bij de verkiezingen volgend jaar.