"VRT moet groot publiek bereiken, ook via internet"

De meerderheidspartijen in het Vlaams Parlement willen dat de openbare omroep ook in de toekomst een groot publiek blijft bereiken, ook via nieuwe mediaplatformen. De VRT zal daarvoor de nodige middelen krijgen. De meerderheidspartijen dienen daarover een resolutie in in het parlement.

De drie meerderheidspartijen, CD&V, de SP.A en de N-VA, pleiten niet voor een krimpscenario. "We willen dat de dotatie start rond het huidige niveau, zijnde om en bij de 280 miljoen euro", verduidelijkt Carl Decaluwé (CD&V).

Ze willen dat de openbare omroep ook in de toekomst een groot publiek blijft bereiken. Dat betekent dat de VRT ook op de nieuwe mediaplatformen -internet en sociale media- aanwezig moet zijn, beklemtonen ze.

"Als je de openbare omroep dat niet zou toelaten, dan veroordeel je hem om enkel een rol in de marge te spelen. Dat kan niet de bedoeling zijn", zegt Vlaams parlementslid Philippe De Coene (SP.A). De meerderheidspartijen antwoorden zo op de kritiek van diverse mediagroepen die vinden dat het niet kan dat de VRT ook actief is op het internet.

VRT moet meerwaarde van MNM aantonen

In de resolutie wordt ook ingegaan op MNM, de radiozender die volgens sommige politici te commercieel getint is. Over het afschaffen van de zender is geen sprake, maar de VRT zal wel elk jaar moeten aantonen dat MNM een maatschappelijke meerwaarde heeft.

Daarnaast vragen de meerderheidspartijen ook een onderzoek naar de noodzaak en betaalbaarheid van een derde tv-net, waarvoor de VRT vragende partij is. Dat zo'n derde kanaal een 24-uursprogrammatie zou voorzien, is in geen geval bespreekbaar. "Niemand gelooft trouwens dat dat kan met amper vier miljoen euro extra", zegt Carl Decaluwé.

In de resolutie wordt ook gevraagd dat de VRT meer Vlaamse en Nederlandstalige muziek uitzendt. "Er is voldoende kwaliteit van eigen bodem", vindt Wilfried Vandaele (N-VA).

De resolutie van het Vlaams Parlement is een advies. Hoe de beheersovereenkomst voor de VRT er uiteindelijk uit zal zien, wordt beslist door de Vlaamse regering.

Oppositie vindt tekst "te vaag" en "niet scherp genoeg"

De oppositiepartijen hebben hun bedenkingen bij de resolutie van de meerderheid. "De tekst blinkt uit in vaagheid. Men maakt geen keuzes", is de kritiek van Bart Tommelein (Open Vld).

Tommelein werkte voor zijn partij eerder al een resolutie uit over de nieuwe beheersovereenkomst. Daarin staat dat de VRT prioriteit moet geven aan informatie, cultuur en educatie, dat de verkoop van MNM moet worden onderzocht en dat de openbare omroep zijn plannen voor een derde tv-kanaal best opbergt. "Maar over die zaken schept de resolutie van de meerderheid helemaal geen duidelijkheid", klinkt het.

Volgens Bart Caron (Groen!) is de resolutie een doorslagje van wat Groen! enkele weken geleden al heeft ingediend. De oppositiepartij zal de resolutie wel steunen, maar de tekst had best wat scherper gemogen, meent Caron. Hij pleit voor "een duidelijker keuze voor kwaliteit tegenover kijkcijferfetisjisme, meer ambitie inzake diversiteit en het resoluut doorbreken van de commerciële logica".