"We kunnen alleen maar hopen dat het vooruitgaat"

De N-VA-voorzitter Bart De Wever is weinig hoopvol over de opdracht van formateur Elio Di Rupo (PS). De Wever vreest dat Di Rupo geen echte locomotief zal zijn en twijfelt aan het nut van de bilaterale contacten die Di Rupo zal houden.

Elio Di Rupo draagt sinds maandag dan wel de titel van formateur, kandidaat-premier wilde hij zichzelf nog niet met zoveel woorden noemen. De N-VA-voorzitter Bart De Wever betreurt dat en vreest dat dat zijn weerslag zal hebben op de onderhandelingen. "Ik vind dat jammer. Ik denk dat een kandidaat-premier noodzakelijk is voor de onderhandelingen", reageert De Wever. "Er moet een locomotief staan om de trein in gang te trekken."

De Wever is ook niet zo opgezet met de werkmethode van Di Rupo, die gisteren aankondigde dat hij bilaterale contacten zal houden met de negen partijen over de communautaire en de sociaal-economische thema's. De Wever vreest voor tijdverlies: "Ik had gehoopt dat het misschien iets sneller kon vooruitgaan. De zomer komt eraan."

De Wever wees erop dat de N-VA altijd heeft gezegd dat met negen partijen voort onderhandelen zinloos is. "We hebben lang gepraat met zeven en dat is niet gelukt. Het is een beetje vreemd om het dan met negen te proberen." Voor echte onderhandelingen is er vertrouwen nodig, aldus De Wever, en dat kan pas met de keuze van de coalitiepartners, vindt hij.

De Wever ziet de formatie-opdracht dan ook weinig hoopvol tegemoet. "U weet dat we graag een kandidaat-premier hadden gezien, graag een coalitiekeuze hadden gehad en echte regeringsonderhandelingen hadden opgestart. We hebben dat niet gekregen. Het paleis heeft anders beslist. We kunnen nu alleen maar afwachten en hopen dat het vooruitgaat."

Begroting "absolute prioriteit" Di Rupo

Intussen heeft formateur Di Rupo een gesprek gehad met ontslagnemend premier Yves Leterme (CD&V). Leterme bezorgde de formateur de recentste begrotingsgegevens.

Di Rupo begint vanaf volgende week dinsdag sociaal-economische onderhandelingen met de voorzitters van de negen partijen die tot nog toe bij de onderhandelingen waren betrokken.

De budgettaire toestand van het land is voor Di Rupo naar eigen zeggen een "absolute prioriteit". Di Rupo is van plan om gedurende twee rondes onder vier ogen te spreken met de partijvoorzitters. In de eerste ronde wil hij van de negen voorzitters horen wat hun besparingsvoorstellen zijn.

Di Rupo wilde niet over deadlines spreken. "We werken al elf maanden aan het institutionele. Het is normaal dat ik enkele weken neem om de sociaal-economische aspecten te bestuderen." Dit weekend zal Di Rupo de nota van Wouter Beke bestuderen.