Belgische "Blue bird" hartelijk ontvangen

"Blue bird" van de Belgische cineast Gust Van den Berghe heeft woensdag bij zijn eerste vertoning in Cannes op een zeer hartelijk applaus kunnen rekenen. De 25-jarige regisseur geeft voor het tweede jaar op rij present in de Quinzaine-sectie van het filmfestival.

Vorig jaar trad Van den Berghe aan met zijn speelfilmdebuut "Little baby Jesus of Flandre", nu met "Blue bird" dat het verhaal vertelt van een Afrikaans jongetje dat met zijn zusjes een blauwe vogel zoekt. In Togo raken ze verzeild in een wonderlijke wereld vol fantasie en magie.

De film leunt dicht aan bij het werk van Maurice Maeterlinck. Van den Berghe vond namelijk inspiratie bij het theaterstuk "De blauwe vogel" (1909) van Maeterlinck.

"Blue bird" heeft een eigen stijl: Van den Berghe filmde in een breed formaat en legde een blauwe filter over de film. "Blue bird" komt wellicht in het najaar uit in de bioscoop met de 100e verjaardag van het toekennen van de Nobelprijs literatuur aan Maeterlinck.