Blik in de geheime laden van Hugo Claus

Uitgeverij De Bezige Bij in Antwerpen stelt vandaag "De wolken. Uit de geheime laden van Hugo Claus" voor, een selectie van ongepubliceerd materiaal uit de nalatenschap van Claus. Het boek is samengesteld door journalist Mark Schaevers en ligt vanaf morgen in de winkel.

"De wolken" was de werktitel van het boek dat Claus had willen schrijven toen hij al de ziekte van Alzheimer had. De titel wordt nu gebruikt voor de selectie van brieven en vooral veel dagboekfragmenten van de schrijver.

"Het zijn autobiografische schetsen die een betere kijk geven op hoe Claus zichzelf zag", zei oud-premier Guy Verhofstadt in "De ochtend" op Radio 1. Verhofstadt had regelmatig contact met de oudere Claus. In het boek is trouwens een brief opgenomen die Claus ooit aan Verhofstadt schreef.

De gewezen premier omschrijft de dagboekfragmenten van Claus in "De wolken" als "reflecties over zichzelf waaruit soms twijfel en tederheid spreekt. "Ze zeggen iets over de broosheid die Claus altijd goed verborg."