CDH: "Geen debat over Belang-amnestievoorstel"

De Franstalige christendemocraten zijn bereid om te praten over een amnestieregeling voor collaborateurs uit de Tweede Wereldoorlog, maar niet op basis van het huidige voorstel in de Senaat. Ze vinden ook dat ontslagnemend minister van Justitie Stefaan De Clerck (CD&V) een "politieke en juridische fout" heeft gemaakt.
Links: Stefaan De Clerck, rechts: Francis Delpérée

"De Clerck heeft een politieke en juridische fout gemaakt door zondag de mogelijkheid te opperen om de collaboratie te vergeten", zei CDH-senator Francis Delpérée vanochtend in het programma "La Première" op de RTBF. Vorige week heeft de Senaat een wetsvoorstel van Vlaams Belang daaromtrent aanvaard voor discussie.

De Clerck had toen gezegd dat "het tijd is voor een volwassen omgang met het verleden. We moeten erover kunnen discussiëren en misschien moeten we ook kunnen vergeten. Dit is het verleden." Die uitspraak stootte meteen op veel verzet bij de andere Vlaamse partijen, maar vooral ook bij de Franstalige partijen en internationaal.

De Clerck stuurde de dag erna zijn uitspraak bij en zei dat we niet moeten vergeten maar vergeven, en dat hij een sereen debat wil. De schade was evenwel al geschied. Intussen hadden alle partijen al fel gereageerd op de uitspraken van De Clerck. Het nieuws had zelfs al Israël bereikt. De Israëlische krant Haaretz meldde dat de "Belgische joden geschokt zijn door de uitspraken van De Clerck". De krant stoorde zich aan de onbedachtzaamheid waarmee De Clerck de uitspraak had gedaan.

Gisteren nog eiste het centrum Simon Wiesenthal, dat wereldwijd de rechten van Joden verdedigt, het ontslag van de minister. In het Waals parlement is een minuut stilte gehouden uit protest tegen het amnestievoorstel en de uitspraken van De Clerck.

"Sereen debat maar niet op basis van VB-voorstel"

Het CDH zegt nu dat het niet weigerachtig staat tegen een debat over amnestie, maar vindt dat het debat niet moet worden gevoerd op basis van het huidige wetsvoorstel dat is ingediend in de Senaat. Het voorstel komt van Vlaams Belang.

Delpérée zei dat zijn partij niet wil discussiëren "op basis van een voorstel dat komt van een ondemocratische partij. Niet op basis van een voorstel dat de feiten en de uitgesproken veroordelingen schaadt. Niet op basis van een voorstel dat het verzet gelijkstelt met de collaborateurs. Dat is een onverantwoorde manier van verwarring zaaien".

Delpérée zei ook dat CD&V moet erkennen dat "we amnestie niet mogen omvormen in amnesie".