Dirk Van Braeckel gaat Bugatti's ontwerpen

De Belg Dirk Van Braeckel gaat de nieuwe modellen van het sportmerk Bugatti ontwerpen. Van Braeckel is momenteel ontwerper bij Bentley en zal er het design van Bugatti bij nemen.

Hij is gevraagd om te werken aan de nieuwe vierdeurs sportsedan van Bugatti, die over enkele jaren op de markt moet komen. Begin dit jaar raakte bekend dat Bugatti geen sportmodellen meer op de markt zal brengen, maar enkel nog sedans. Het Veyron-model (foto onder) zou ook binnenkort "op pensioen gaan".

Dirk Van Braeckel is een grote naam in de autodesignwereld. In 1981 heeft hij designs bij Ford getekend. Het bedrijf heeft toen ook zijn verdere studies aan de Royal College of Art in Londen betaald, waar hij specifiek opleiding volgde voor autodesign.

Drie jaar later is hij overgestapt naar de Audigroep waar hij mede verantwoordelijk was voor de eerste Audi A8 en de Audi A3. Begin jaren 90 is hij doorgeschoven naar Skoda (ook bij de Volkswagengroep), waar hij de modellen Octavia, Fabia en Superb heeft ontworpen.

Het ontwerp van dat laatste model was de reden waarom Van Braeckel in 2000 gevraagd werd om over te stappen naar het van origine Engelse automerk Bentley bij de Volkswagengroep. Hij heeft er de Bentley Continental GT en de Bentley Mulsanne getekend. Voor de Continental kreeg Van Braeckel in 2008 nog de prijs van "designer van het jaar" tijdens de 86e editie van de Europese Motor Show in Brussel (foto boven).

Het ontwerp van Bugatti's neemt hij er vanaf nu bij. De baas bij Bentley en de baas bij Bugatti zijn een en dezelfde man: Wolfgang Dürheimer.