Een lekker geurtje doet dansen

Het mag dan voor velen een opluchting zijn dat de stinkende sigarettengeur verdwenen is uit cafés, dancings en discotheken, de ergernis voor lichaamseigen geur is er alleen maar door toegenomen. Iemands zweet ruiken maakt een mens niet echt blij. Een aangenaam gevoel in de neus doet mensen nochtans sneller op de dansvloer krijgen en hun avond meer geslaagd maken. De muziek wordt bovendien positiever geëvalueerd en het voelt allemaal plezieriger in het hoofd.

Dat blijkt een studie van de Technische Universiteit Delft in Nederland. De wetenschappers zochten drie dansclubs in studentensteden en voerden de testen uit op vijf opeenvolgende weekdagen. Op de eerste en de laatste dag verspreidden ze geen geuren. Op de andere avonden werd elke week een ander aroma in de lucht gespoten. De geuren bestonden uit een ontspannende sinaasappelgeur, een opwekkend pepermuntaroma en een neutrale zeewatergeur.

Feestvierders, uitsluitend twintigers, mochten vervolgens een vragenlijst invullen. Uiteindelijk hebben 849 mensen dat effectief gedaan. De resultaten verschenen onlangs in het wetenschappelijk tijdschrift "Chemosensory Perception".

Ondanks het feit dat er geen verschillen waren in het effect van de verschillende geuren, bleek wel dat de aanwezigheid van een andere geur dan de zweetgeur bepalend was voor een geslaagde avond. De onderzoekers stellen dan ook voor om in dansgelegenheden geurmachines te installeren die de ongewenste geuren van onze medemens doen verdwijnen.

Ander opvallend resultaat: het aantal consumpties veranderde niet sterk in vergelijking met avonden zonder een extra geurtje.