General Mills koopt meerderheid in Yoplait

Het Amerikaanse voedingsconcern General Mills gaat een meerderheidsbelang nemen in de Franse zuivelproducent Yoplait. Dat is na Danone de tweede producent van yoghurt ter wereld.

De twee bedrijven zijn geen onbekenden voor elkaar. General Mills verkoopt al dertig jaar yoghurt in de Verenigde Staten onder licentie voor Yoplait. Het was net dat licentiecontract dat de afgelopen jaren voor irritatie heeft gezorgd.

General Mills zal nu 1,15 miljard dollar betalen voor 51% van de aandelen van Yoplait en 50% van het zusterbedrijf dat eigenaar is van de merknamen. De overige aandelen blijven in handen van Sodiaal, een koepel van landbouwcoöperatieven in Frankrijk.

Concreet koopt General Mills het Franse private investeringsgroep PAI uit. Dat bezat tot nu toe de helft van Yoplait en boekt daar een forse meerwaarde op.

General Mills is in de VS eigenaar van onder meer de merken Cheerios en de ijsjesproducent Haagen-Dasz.

Yoplait is een yoghurtgigant

Yoplait is na Danone de grootste producent van yoghurt ter wereld. Het bedrijf ontstond in de jaren 60 uit een fusie van coöperatieven van landbouwers.

Wereldwijd telt Yoplait 1.900 werknemers onder meer in Europa, maar ook in het Verre Oosten, Afrika, Israël en Amerika. Het bedrijf heeft een omzet van 1,03 miljard euro. Bijna de helft daarvan wordt via General Mills in Noord-Amerika gerealiseerd.