Gentse "bouwkoning" krijgt 18 maanden cel

Een man uit Destelbergen is veroordeeld tot anderhalf jaar cel en een fikse geldboete omdat hij jarenlang stempelgeld opstreek, terwijl hij een van de grootste bouwfirma's van Gent leidde.

De man is al enige jaren met pensioen, maar staat in de praktijk nog steeds aan het hoofd van de bouwfirma Creative Construction and Renovation (CCR) uit Destelbergen. Het bedrijf is gespecialiseerd in enorme luxeprojecten zoals hotels en residenties. In Gent bouwde de firma onder andere het Hotel de Flandre aan de Poel, het Gravensteenhotel in de Jan Breydelstraat en het Ghent River Hotel aan het Anseeleplein. Op de terreinen van de vroegere Sint-Amandusschool wordt momenteel gebouwd aan een nieuw luxehotel.

Twee jaar geleden kwam aan het licht dat de man, die gedomicilieerd is in de Dominicaanse Republiek, al vier jaar ingeschreven is als werkzoekende. Tussen mei 2005 en mei 2009 kreeg hij daardoor bijna 40.000 euro stempelgeld. Hij is op papier niet meer de zaakvoerder van CCR, dat is zijn zoon, maar omdat de man als zaakvoerder van vier andere vennootschappen opgegeven staat, kon hij op basis daarvan gedagvaard worden.

De 40.000 euro stempelgeld die hij onterecht opstreek, is verbeurdverklaard en hij kreeg ook een boete van 27.500 euro opgelegd. De rechtbank vroeg zijn onmiddellijke aanhouding.

De fraude is aan het licht gekomen door het speurwerk van de RVA zelf. De dienst kreeg de man in het vizier door gegevensbanken te kruisen.

In de reportage in het TV Journaal werd er ook beeld getoond van Sandton Grand Hotel Reylof in Gent, maar dat hotel is helemaal niet gebouwd door de firma van De Witte. Het is een gezamenlijk project van de Sandton groep en de Bouwgroep Van de Walle. Beide bedrijven zijn helemaal niet betrokken bij de fraude.

Wij wensen ons uitdrukkelijk te verontschuldigen bij de Sandton groep en bij de Bouwgroep Van de Walle voor deze fout in onze berichtgeving.

De hoofdredactie