Lars von Trier excuseert zich voor uitlatingen

De Deense regisseur Lars von Trier heeft zich verontschuldigd voor zijn antisemitische uitlatingen eerder op de dag. Von Trier liet zich volledig gaan op een vraag van een journalist over zijn fascinatie voor nazi-esthetiek. De regisseur reageerde dat hij Hitler kon begrijpen en zelf een nazi is. Tot grote verbazing van actrice Kirsten Dunst en de pers.

De 55-jarige Von Trier is in Cannes om "Melancholia" te promoten, een film over het einde van de wereld en twee zussen (Charlotte Gainsbourg, Kirsten Dunst) die er elk op hun eigen manier mee omgaan. De ene verzet zich, de andere legt er zich bij neer.

De persconferentie verliep vlotjes totdat Von Trier een vraag kreeg over een eerder interview. Daarin sprak hij zijn fascinatie uit over nazi-esthetiek.

"Eerst meende ik Joods te zijn, en was ik gelukkig. Tot ik Susanne Bier ontmoette (De Deens-Joodse regisseur). Toen was ik minder blij. Later ontdekte ik dat mijn familie Duits was: nazi's. Wat me ook enig genot verschafte. Wat kan ik zeggen? Ik begrijp Hitler. Niet voor wat hij in de oorlog deed, of met de Joden. Maar hoe hij in zijn bunker zat", zei Von Trier. "Goed, Hitler is geen sympathieke man, maar ik sympathiseer met hem. Een beetje. Euh, hoe red ik me hier uit? Ik ben niet tegen Joden! Ik ben voor Speer, hij had wat talent. Oké, ik ben een nazi."

De aanwezige pers was verbaasd en in een mum van tijd werd Von Trier op het internet vergeleken met Mel Gibson die in 2006 antisemitische uitspraken deed. Ook actrice Dunst, die Von Trier bijstond voor de persconferentie, wist niet goed hoe reageren. "Dat was intens, Lars", mompelde ze.

De festivalorganisatoren waren niet opgezet met de uitspraken van Von Trier. "Als ik iemand heb gekwetst, verontschuldig ik me oprecht. Ik ben niet antisemitisch en ook geen nazi", verklaarde de regisseur achteraf.