Libië laat vier buitenlandse journalisten vrij

Het bewind van kolonel Moe'ammar al-Khaddafi in Libië zegt dat het vier buitenlandse journalisten vrijgelaten heeft. De vier waren opgepakt bij schermutselingen tussen tegenstanders van Khaddafi en het regeringsleger.
Clare Gillis (rechts), Manu Brabo (midden) en Nigel Chandler (links)

De vier verslaggevers waren gisteren voor een rechtbank in Tripoli verschenen. Die veroordeelde hen "wegens illegaal het land inreizen" elk tot een jaar cel met uitstel en een boete van 200 dinar (115,70 euro). Na het betalen van de boete staat het hen vrij het land te verlaten, zei een regeringswoordvoerder.

De Amerikanen James Foley en Clare Gillis, de Brit Nigel Chandler en de Spanjaard Manu Brabo kwamen na hun vrijlating aan in hotel Rixos in Tripoli. Ze zagen er moe uit, maar verkeerden in goede gezondheid.

Zij waren op 5 april tijdens het verslaan van het conflict in Libië in handen gevallen van soldaten van de Libische leider Khaddafi. Lange tijd was niet geweten waar ze waren.