Libische olieminister laat Khaddafi in de steek

De Libische minister van Olie, Shukri Ghanem (foto), is gevlucht naar Tunesië. Dat melden de Tunesische veiligheidsdiensten. Het regime van kolonel Moe'ammar al-Khaddafi verliest daarmee opnieuw een van zijn topfiguren.

Ghanem is een van de hoogste figuren uit Khaddafi's entourage die tot nu toe is overgelopen. Volgens een woordvoerder van de Libische rebellen is hij op weg naar een Europees land. De Libische regering meldt dat de minister op officiële missie was in Tunesië, maar geeft toe dat er geen contact meer is met hem. Nog volgens de woordvoerder van het regime "is de strijd tegen de rebellen niet afhankelijk van individuen, zelfs al zijn het hooggeplaatste personen".

Sinds het begin van de opstand in Libië hebben al een heel aantal medestanders Khaddafi in de steek gelaten. De meest prominente was minister van Buitenlandse Zaken Moussa Koussa, hij vluchtte naar Groot-Brittannië.