Nu ook de VARA met BNN samen, de KRO met NCRV ?

De publieke omroepen in Nederland zijn het eens geraakt over de inrichting van het omroepbestel vanaf 2015. Zes verenigingen willen fuseren, vijf blijven zelfstandig. Dat blijkt uit een brief van de omroepbestuurders en het bestuur van de Nederlandse Publieke Omroepen (NPO).

De VARA en BNN willen vanaf 2016 samen verder net zoals de KRO en de NCRV. Eerder was bekendgemaakt dat de AVRO en de TROS willen samenwerken. EO, VPRO en MAX blijven zelfstandig, zo ook de omroepen zonder leden, de NOS en NTR.

De publieke omroep moet vanaf 2015 zo'n 200 miljoen euro besparen. Er zullen slechts acht uitzendvergunningen verdeeld worden. Door de fusies moet de bureaucratie worden teruggedrongen en kan er goedkoper gewerkt worden.

De zes grote omroepen (VARA-BNN, AVRO-TROS, KRO-NCRV) die mogelijk fuseren hebben wel voorwaarden gesteld. Ze willen meer geld en meer zendtijd dan ze nu hebben. De Nederlandse minister van Media Marja van Bijsterveldt zal in juni reageren op de voorstellen.

Voor de brief van de omroepbestuurders en het bestuur van de Nederlandse Publieke Omroepen: klik hier (.pdf).