Queen brengt historisch beladen bezoek

Op de tweede dag van haar historische bezoek aan Ierland heeft de Britse koningin Croke Park bezocht, een groot sportstadion in Dublin waar Britse militairen in 1920 een bloedbad aanrichtten. Het ging toen om een vergelding voor het doodschieten van 14 Britse militairen door Ierse opstandelingen.

Vandaag is Croke Park het stadion van de Gaelic Athletic Association, waar vooral Ierse sporten zoals Gaelic football en hurling worden beoefend. Die sporten staan als het ware symbool voor het Ierse nationalisme, terwijl het stadion zelf voor nationalisten een bijna heilige plaats is.

Het bezoek van de Queen leek een beetje bevreemdend. Na een minzaam gesprek met enkele officials in de catacomben van het stadion bekeek het gezelschap van 6 mensen - onder wie de Queen en de Ierse president Mary McAleese - in het immense lege stadion een film over Gaelic football. Daarna aanhoorden ze een deuntje gespeeld door een fanfare.

Daarna werd Elizabeth weer naar binnen geleid en getrakteerd op een Iers dansje. Onder de Britten was Ierse volksmuziek een uiting van verzet tegenover de buitenlandse overheerser.

De plaats van de oorspronkelijke Bloody Sunday

In Croke Park doodde het Britse leger in 1920 willekeurig 14 mensen. Britse militairen rolden het stadion binnen in pantservoertuigen tijdens een een wedstrijd Gaelic football tussen Dublin en Tipperary. Bij de doden 13 toeschouwers en Michael Hogan, de kapitein van de ploeg van Tipperary.

Het bloedbad was een vergelding voor het doodschieten van 14 Britse militairen door Ierse revolutionairen. Die aanval was gepland door rebellenleider Michael Collins.

Croke Park wordt beschouwd als de plaats van de oorspronkelijke Bloody Sunday. In 1972 volgde er nog een tweede Bloody Sunday in de Noord-Ierse stad Derry, waarbij Britse militairen 14 jongemannen doodschoten na een verboden betoging in de wijk Bogside. Die tweede Bloody Sunday leidde tot de beruchte "troubles" in Noord-Ierland.

"Guinness is good for you"

Vanmorgen ging het er iets luchtiger aan toe tijdens het eerste officiële bezoek van een Britse monarch sinds de onafhankelijkheid van Ierland.

In de brouwerij van het bekende Ierse stout-bier Guinness kreeg hare majesteit een "pint of bitter" van het vat voorgezet. Elizabeth bekeek het glas schuimende bier met uitermate grote aandacht, maar liet het onaangeroerd. De voorkeur van de Britse koningin gaat naar verluidt naar een glaasje Dubonnet. Ook haar gemaal prins Philip bleef staan met de handen op de rug.

"Guinness is good for you", luidt de bekende reclameslogan van de brouwerij in Dublin. Maar die boodschap was duidelijk niet aan de Queen besteed.