Verkiezingen: Medvedev houdt Russen in spanning

De Russische president Dmitri Medvedev heeft voor het eerst een grote, twee uur durende persconferentie gehouden. Medvedev deed zijn best om over te komen als een nuchtere, onafhankelijke staatsman maar hij weigerde te zeggen of hij in 2012 kandidaat was om zichzelf op te volgen.

Medvedev wordt algemeen gezien als een handpop voor premier Vladimir Poetin, die na twee opeenvolgende termijnen als president niet herverkiesbaar was. In 2012 zijn er presidentsverkiezingen in Rusland en het is nog niet duidelijk wie er kandidaat zal zijn, Poetin zelf of opnieuw Medvedev.

Volgens waarnemers is het Poetin die de beslissing zal nemen en ook de meeste Russen zien de voormalige president nog steeds als de echte leider van het land. Veel waarnemers verwachten dat Poetin dit keer zelf opnieuw president zal willen worden.

Medvedev liet in elk geval niet na om in te gaan op een aantal meningsverschillen die hij en Poetin hebben, onder meer over de modernisering van Rusland, de westerse aanvallen op Libië en ook het lot van de oligarch Mikhail Khodorkovsky, die in de cel zit voor diefstal en witwassen.

De verkiezingen in Rusland, zowel de presidentsverkiezingen van 2008 als de parlementsverkiezingen van 2007, zijn volgens westerse waarnemingen niet democratisch en eerlijk verlopen. 

"START-verdrag opzeggen"

In het geschil rond het rakettenschild van de NAVO in Centraal-Europa heeft Medvedev openlijk gedreigd het onlangs met de Verenigde Staten afgesloten START-verdrag over kernwapenontmanteling te beëindigen. Een clausule in het akkoord laat toe het verdrag in een dergelijk geval op te schorten of "zelfs te beëindigen".

"We zijn bereid tot samenwerking, maar tegelijkertijd hopen wij op garanties dat die raketten niet tegen ons gericht worden", zei Medvedev. Moskou vindt een rakettenschild in Europa zonder Russische deelname een gevaar voor de eigen veiligheid.