Zorgen Blondelle of Parotte voor primeur?

Vandaag gaat de 7e editie van de Koningin Elisabethwedstrijd voor zang van start in het Paleis voor Schone Kunsten in Brussel. Tot en met zaterdag geven telkens drie zangers of zangeressen per avond een half uur lang het beste van zichzelf. De Belgen Thomas Blondelle en Sébastien Parotte hebben zich kunnen plaatsen voor de finale. Een van hen kan de eerste Belg worden die prestigieuze zangwedstrijd voor klassiek geschoolde mensen wint. De wedstrijd wordt op de voet gevolgd door de openbare omroep op tv, radio en online.

De Koningin Elisabethwedstrijd (KEW) viert volgend jaar zijn 75e verjaardag met een concours voor violisten. Ruim twintig jaar geleden werd onder impuls van Gerard Mortier naast een wedstrijd voor violisten en pianisten ook een editie voor zang georganiseerd. De Poolse sopraan Anga Winska won de eerste editie in 1988. De beste Belgische prestatie ooit tijdens de KEW voor zang werd geleverd door de Belgisch-Libanese baszanger Shadi Torbey, die in 2004 op de derde plaats eindigde.

Het Symfonieorkest van de Munt zal de komende dagen onder leiding van Carlo Rizzi de twaalf finalisten begeleiden. De Franse mezzosopraan Clémentine Margaine opent de finaleweek met een programma met onder meer de aria "Près des remparts de Séville" uit de opera "Carmen" van Georges Bizet.

Margaine is samen met Anaïk Morel en Stanislas de Barbeyrac  een van de drie Franse finalisten. Zuid-Korea doet even goed met Lee EungKwang, Hwang Insu en Hong Haeran. Hong Haeran is de oudste kandidate in de finale. De sopraan uit Kang-Won wordt midden september 30 jaar. Elizabeth Zharoff uit de VS is de jongste deelneemster. De net 25 jaar oud geworden sopraan treedt zaterdag als laatste kandidaat op in het Paleis voor Schone Kunsten.

Thomas Blondelle kiest gevarieerd programma

De tenor Thomas Blondelle (28) en de bariton Sébastien Parotte (27) verdedigen de Belgische kleuren op de Koning Elisabethwedstrijd. In totaal waren tien Belgen geselecteerd voor de voorrondes van het zangconcours, maar slechts twee stootten door tot in de finale. Dat is geen primeur. In 2004 en in 1988 stonden ook twee landgenoten in de finale van de prestigieuze wedstrijd.

Thomas Blondelle (foto) uit Brugge kijkt uit naar zijn optreden op donderdag 19 mei. "Sommige kandidaten kiezen voor een bepaald aspect van de klassieke zangkunst met bijvoorbeeld vooral Italiaanse opera of vooral Duitse opera. Andere zangers proberen een zo volledig mogelijk beeld te geven met een allroundprogramma. Ik heb voor zo een gevarieerd programma gekozen", zegt hij aan de vooravond van de wedstrijd in "Joos" op Radio 1

"Ik zing zowel een barok-aria van Händel, wat op zich een heel specifiek genre binnen de klassieke muziek is, maar ik zing tegelijkertijd ook een 19e-eeuwse "patat" van een Duitse aria. We zullen zien of dat ook lukt en of de jury dat weet te appreciëren", aldus Blondelle.

Bariton Sébastien Parotte uit Verviers treedt vrijdag op in het Paleis voor Schone Kunsten. Parotte zingt een programma met onder meer "Why do the nations so furiously rage together" van Georg Friedrich Händel en "Finch'han dal vino calda la testa" uit de opera "Don Giovanni" van Wolfgang Amadeus Mozart.

Wanneer Elizabeth Zharoff zaterdagavond haar laatste noten heeft gezongen, trekt de jury onder leiding van Arie Van Lysebeth zich terug om te bepalen wie de 7e editie van de Koningin Elisabethwedstrijd voor zang wint. De proclamatie wordt in de nacht van zaterdag op zondag verwacht.

Live op Canvas+, Klara en Cobra.be

De finale van de Koningin Elisabethwedstrijd wordt op de voet gevolgd door de openbare omroep. De digitale zender Canvas+ zendt de vier finaleavonden en de proclamtie van de laureaten live uit. Klara volgt de wedstrijd live op de radio en Cobra.be streamt tot en met zaterdag op het internet.

De rechtstreekse uitzending op Canvas+ wordt gepresenteerd door Katelijne Boon. Boon wordt bijgestaan door onder anderen vliegende reporter Evita Nossent, mezzosopraan Jard van Nes en tal van andere gasten. Op Klara beleeft Fred Brouwers (foto) zijn zwanenzang als Koningin Elisabethpresentator. Brouwers volgde de wedstrijd 33 jaar geleden voor het eerst voor de openbare omroep en gaat binnenkort met pensioen.

In de liveshow "De nacht van de koningin" blikt Thomas Vanderveken dagelijks omstreeks 23 uur op Canvas terug op de prestaties van de verschillende zangers. Na afloop van het programma van Vanderveken wordt de finaleavond integraal uitgezonden op Canvas. Op zaterdag 21 mei zal Vanderveken ook de proclamatie en eerste reacties van de laureaten opvolgen.