Zuid-Afrikanen kiezen nieuwe lokale besturen

In Zuid-Afrika worden vandaag lokale verkiezingen gehouden. 17 jaar na het einde van de apartheid gaat het nog steeds over thema's zoals het gebrek aan huisvesting, water en jobs. Een rel over niet afgesloten openbare toiletten heeft de laatste dagen de campagne overheerst.

Bijna twee decennia na het einde van de apartheid wonen veel Zuid-Afrikanen nog steeds in slechte omstandigheden, met een gebrek aan zowat alle basisfaciliteiten. Vooral in de sloppenwijken zijn er nog altijd schrijnende leefomstandigheden. 

"Wij leven in een vuile wijk. Ik wil dat daar verandering in komt en ik stem voor verandering", zegt een 58-jarige vrouw tegen het persagentschap Reuters. 23 miljoen kiesgerechtigden zijn opgeroepen om hun stem uit te brengen.

De stembusslag wordt beschouwd als een nationale graadmeter voor de populariteit van het Afrikaans Nationaal Congres, de partij van president Jacob Zuma. Het ANC is al sinds 1994 onafgebroken aan de macht, maar is er niet in geslaagd al haar kiesbeloften in verband met betere leefomstandigheden waar te maken, tot groeiende frustratie van de arme zwarte bevolking.

De oppositie van de Democratische Alliantie controleert tot nu toe alleen de Westelijke Kaapprovincie. Verwacht wordt dat de DA winst zal boeken, maar wellicht zal het ANC wel de grootste partij blijven.

Enkele maanden geleden scoorde het ANC nog bij de kiezer met een klacht over niet afgesloten openbare toiletten in sloppenwijken die door de DA worden gecontroleerd. De toiletrel kwam echter als een boomerang terug in het gezicht van de partij toen onlangs bleek dat net hetzelfde is gebeurd in sloppenwijken waar het ANC sterk staat. Sterker nog: een lokale ANC-mandataris bleek ook overheidsgeld in eigen zak te hebben gestoken door een aantal openbare toiletten niet te laten afwerken.