42 asielzoekers vliegen terug naar de Balkan

In Melsbroek is een vliegtuig met 42 uitgeprocedeerde asielzoekers vertrokken richting Balkan. Het gaat om mensen die het land niet vrijwillig wilden verlaten. De vlucht past in een actieplan van de overheid tegen de illegale immigratie vanuit de Balkan.
(Archieffoto)

De 42 personen uit Kosovo, Servië en Macedonië hadden het bevel gekregen om het land te verlaten, maar wilden dat niet vrijwillig doen. Daarom heeft de bevoegde staatssecretaris Melchior Wathelet (CDH) de gedwongen terugvlucht georganiseerd.

Steeds meer asielzoekers komen uit de Balkanlanden. Hun vraag wordt vaak afgewezen en sommigen verdwijnen in de illegaliteit. Deze terugkeervlucht moet dat verhinderen en past in een plan tegen de illegale immigratie.

Dat plan is opgebouwd rond betere preventie in de landen van herkomst, minder lange behandelingstermijnen bij de ingediende procedures en een grotere terugkeer. Maandag gaat Wathelet naar Servië voor een ontradingscampagne. Ook Albanië zou binnenkort op het programma staan.

Het vliegtuig zou even voor 18 uur terug moeten zijn in Melsbroek, na landingen in de Kosovaarse hoofdstad Pristina en de Macedonische hoofdstad Skopje. Vanuit Skopje vertrekt een bus naar Servië.